Odmori su dugo očekivano vrijeme putovanja i razonode koje bi trebalo ostaviti samo topla sjećanja i svijetle dojmove. Međutim, u nekim zemljama nejasna pravila i čudna ograničenja mogu nesvjesne turiste dovesti u probleme sa zakonom.

Danas Bright Side predstavlja popis mjesta na kojima snimanje praznika možda nije tako dobra ideja.

8. Amsterdam, Nizozemska

Okrug Red Light u Amsterdamu poznat je po javnim kućama, slikovitim kanalima i kafićima. U ovom dijelu grada lokalni vlasnici mrze kad turisti fotografiraju prostitutke kako stoje na prozorima. Ako se na ovo mjesto odvažite noseći kameru, u najboljem slučaju netko bi je mogao odvojiti. U najgorem slučaju riskirate da vas netko prebije.

7. Južna Koreja

U ovoj je zemlji zabranjeno fotografiranje žena bez njihovog pristanka – čak i na javnim mjestima. Zanemarivanje poštivanja ovog pravila smatra se činom seksualne agresije i kažnjava se novčanom kaznom od 10 milijuna vona (8.800 USD) i zatvorom do 5 godina.

6. SAD

U Sjedinjenim Državama zakoni vezani uz fotografiranje puno su opušteniji nego u Južnoj Koreji. Ipak, u nekim ćete slučajevima možda imati problema, a najvjerojatnije bi bilo fotografiranje privatnog vlasništva . Uvijek je poželjno prvo dobiti dozvolu za fotografiranje od vlasnika nekretnine. I, što je najvažnije, uvijek obratite pažnju na znakove zabrane.

5. Ujedinjeni Arapski Emirati

U UAE-u fotografiranje na zabranjenim mjestima može rezultirati zatvorom od 1 do 3 mjeseca i novčanom kaznom od 1.361 USD. Na mnogim je mjestima zabranjeno koristiti kamere zbog lokalnih praznovjerja. Također, ne možete fotografirati vladine zgrade, određene mostove i palače šeika. Zabrana vezana uz palaču zapravo je zapisana u zakonodavstvu zemlje.

4. Sjeverna Koreja

Ako želite posjetiti ovu zemlju, budite spremni na ozbiljna ograničenja u vašem kretanju i ponašanju. U Sjevernoj Koreji ne smijete napustiti hotel bez vodiča, niti možete fotografirati bez odobrenja vodiča. Ako to ne učinite, suočit ćete se s novčanom kaznom ili nečim još gorim.

3. Engleska

Britanci se prema turistima zaluđenim kamerama ponašaju s razumijevanjem. Amaterske fotografije možete snimati gotovo bilo gdje u zemlji, ali za komercijalne fotografije potrebno je posebno odobrenje. Na primjer, komercijalna pucnjava na trgu Trafalgar Square i Square Square može se izvoditi samo uz dopuštenje gradonačelnika Londona.

2. Japan

U Japanu je zabranjeno fotografiranje određenih hramova i kipova. Čini se da bi snimanje moglo iznervirati duhove. Ovdje možete pronaći cjelovit popis tih lokacija – neka od njih uopće ne smiju biti fotografirana, dok su druga zabranjena tijekom određenog doba godine.

1. Alžir

Alžir je prilično konzervativan, posebno južni dio zemlje. Možete slikati muškarce tek nakon dobivanja njihovog pristanka. Žene se mogu fotografirati samo uz pristanak muževa ili očeva, jer se smatraju njihovim vlasništvom . Strogo je zabranjeno fotografiranje mostova, brana i vojnih predmeta.

Izvor:

Pictolic.com

Podijeli: