Zbog svoje povijesti , umjetnosti, arhitekture i ljepote, a možda i sladoleda i tjestenine, Rim je jedan od najpopularnijih turističkih gradova Europe.

Stoga vam donosimo 12 zanimljivosti o Rimu:

  1. Moderni Rim ima 280 fontana i više od 900 crkava.
  2. Godišnje se u rimsku fontanu di Trevi baci gotovo 700.000 eura kovanica. Prihod se donira Caritasu za pomoć potrebitima.
  3. Rimljani su izgradili cestovnu mrežu od 53 000 milja do ranog četvrtog stoljeća. Svaka rimska milja bila je duga oko 4800 stopa i bila je obilježena prekretnicom, iz koje je nastala izreka “Svi putevi vode u Rim”.
  4. U Starom Rimu samo su slobodnorođeni muškarci smjeli nositi toge, znak rimskog državljanstva. Žene su nosile stole, žensku verziju toga, napravljene od lana.
  5. Maskota Rima je vučica koja se brinula o braći Romulu i Remu, mitološkim utemeljiteljima Rima.
  6. Rim je postao glavni grad ujedinjene Italije 1870. godine, preuzevši titulu od Firence.
  7. Zakon u Rimu omogućuje mačkama da žive bez smetnji u mjestu gdje su rođene. Divlje mačke mogu se penjati uz zidove Koloseuma i spavati među ruševinama Foruma.
  8. Žene u starom Rimu bojale su kosu kozjim lojem i pepelom od bukovog drveta. Najpopularnije boje bile su crvena i plava.
  9. Prvi trgovački centar u Rimu je sagradio car Trajan između 107. i 110. godine. Prodavao je širok izbor robe i namirnica.
  10. Prvo rimsko sveučilište, La Sapienza, osnovano 1303. godine, najveće je u Europi i drugo po veličini u svijetu.
  11. Rim ima muzej koji je u potpunosti posvećen tjestenini.
  12. Bazilika Svetog Petra u Vatikanu najveća je crkva ikada izgrađena.

Ukoliko vas zanima posjet Rimu, imamo za vas odličnu ponudu:

Izvor:

worldstrides.com

Podijeli: