Grčka je danas priopćila da će ograničenja poput nošenja maski u zatvorenom prostoru i potvrda o COVID-u biti ukinuta tijekom ljetnog turističkog razdoblja, a vlasti će razmotriti njihovo ponovno uvođenje u rujnu.

Zaraze koronavirusom u Grčkoj su se posljednjih tjedana smanjile, a vlasti su u utorak zabilježile 15.000 zaraženih i 64 smrtna slučaja. Od 11 milijuna stanovnika, oko 72% je potpuno cijepljeno.

Vitalna ljetna turistička sezona u Grčkoj obično počinje nakon pravoslavnog Uskrsa, koji ove godine pada 24. travnja. Grčka ove godine očekuje veliki broj posjetitelja, a dužnosnici predviđaju da će prihodi doseći 80% razine iz 2019., što je rekordna godina prije nego što je pandemija dovela do putovanja u zastoj.

Ministar zdravstva Thanos Plevris rekao je da je odluka o ublažavanju ograničenja “temeljena na epidemiološkim podacima i prijedlozima stručnjaka”.

Od 1. svibnja do 31. kolovoza više nećete morati prezentirati potvrde o cijepljenju protiv koronavirusa ili bolesti za ulazak u zatvorene ili otvorene prostore kao što su restorani, a vlasti također razmatraju ukidanje zahtjeva za predočenjem EU digitalnog COVID certifikata za ulazak u zemlju.

Osim toga, od 1. lipnja više neće biti obvezno nošenje maski u zatvorenom prostoru, a učenici će se nakon uskrsnog odmora vratiti u nastavu bez potrebe da redovito polažu negativne samotestove.

Plevris je rekao da će sve mjere biti ponovno ocijenjene u rujnu.

Grčka, jedna od najpopularnijih destinacija za ljetni turizam u južnoj Europi, privukla je više od 33 milijuna posjetitelja u 2019., većinom iz Britanije i Njemačke. Industrija čini oko petinu gospodarstva i zapošljava svaku petu osobu.

Izvor:

Reuters

Podijeli: