VODIČ ZA LISABON

Lisabon je jedan od najstarijih gradova u Europi, ali i jedan od najljepših. Nas je jednom riječi jednostavno oduševio! Grad koji je  izrazito opušten, pun života i koji nikad ne miruje. Svaka Lisabonska ulica priča svoju priču i odiše nekim posebnim Portugalsko mediteranskim duhom! Bilo da tražite odličnu hranu, dobru glazbu, bogat noćni život, puno sunčanih dana, najljepše zalaske sunca, sve to nudi Lisabon. Ovaj grad vam se nekako uvuče pod kožu i zavolite ga već na prvom koraku. Mi smo proveli 3 dana i odmah na startu vas moramo upozoriti da ne napravite grešku poput nas – premalo! Lisabon pruža toliko toga za vidjeti i doživjeti da zaslužuje minimalno 5-7 dana. No, idemo redom. Krenut ćemo od prijevoza jer to će vas sigurno najviše zanimati nakon slijetanja.

TRANSPORT

METRO

Najeftiniji i najbrži način za prijevoz je metro. Grad je jako dobro povezan metroom tako da vam neće biti problem stići gdje god želite i to za jako pristupačnu cijenu. Osim toga, odlična stvar je što vas metro čeka ispred aerodroma nakon slijetanja.

Cijena jedne vožnje je 1.50 eura i možete je koristiti i za promjene linija/presjedanja, odnosno aktivna je sve dok ne izađete iz podzemne.  Dnevna karta iznosi 6,45 eura i odličan je izbor na dane kad se odlučite na obilaske znamenitosti. Metro vozi od 6.30 – 1.00 iza ponoći.

Korisni savjet za metro: Samo prilikom prve kupnje plaćate dodatnih 50 centi za kartu, odnosno ukupno 2 eura. Svakom sljedećom vošnjom odaberite relodable card i samo nadopunite svoju postojeću kartu.

UBER/TAXI

Vožnja uberom ili taksijem od aerodroma do centra grada će vas koštati u prosjeku od 12-18 eura.

NOVAC

Novčana jedinica u Portugalu je euro (EUR). Mi smo koristili jako puno revolut karticu i svugdje je plaćanje prolazilo bez ikakvih problema uz odlične tečajeve te smo dizali eure na bankomatima bez dodatnih troškova. Ukoliko nemate ovu karticu svakako preporuka jer je besplatna i nema nikakvih troškova održavanja, a lako je kontrolirate preko aplikacije na mobu. 

Ukoliko želite revolut karticu možete je naručiti preko ovog linka

GDJE UZETI SMJEŠTAJ U LISABONU?

U portugalskoj prijestolnici ima puno lijepih četvrti. Pronalaženje najboljeg mjesta za boravak na temelju vaših interesa može učiniti vaše putovanje u Lisabon mnogo boljim.

Tražite li zabavu? Onda je Bairro Alto definitivno za vas. Želite li biti blizu rijeke? Tada bi Cais do Sodre bio bolji izbor.

Međutim ako prvi put posjećujete Lisabon, onda je vjerovatno područje Baixa / Chiado najbolje mjesto za boravak. Smjestit ćete se u srce centra Lisabona i blizu mnogih turističkih atrakcija, trgovina, restorana, barova i mogućnosti prijevoza.

KAKO NAĆI NAJBOLJE CIJENE SMJEŠTAJA?

Mi smo najbolje cijene smještaja nalazili na Locktrip tražilici tako da možete tu potražiti ponudu smještaja:

Locktrip tražilica smještaja

Na Locktripu možete na sve cijene dobiti dodatni popust prilikom prve rezervacije uz kupon: HDGYQ

Osim locktripa naša preporuka je Hotels combinated i Skyscanner su tražilice koji uspoređuje cijene smještaja svih poznatih tražilica kao Booking.com, Agoda, Trivago, Hotels.com itd te pronalazi najbolju cijenu među njima.

Ponudu smještaja preko hotels combinated potraži ovdje:

https://www.hotelscombined.com/?a_aid=232277

Skyscanner ovdje:

Hoteli Skyscanner

ŠTO POSJETITI U LISABONU?

Napravili smo listu nekih od najboljih turističkih atrakcija u gradu koje nikako ne smijete propustiti.

1. Toranj Belem

Belem toranj je utvrda iz 16. stoljeća koja je služila kao ceremonijalna vrata Lisabona. Izgrađen na sjevernoj obali rijeke Tejo, to je UNESCO-vo mjesto svjetske baštine koje se često prikazuje kao simbol europskog doba otkrića. Nekada je služio kao mjesto ukrcaja i iskrcaja za portugalske istraživače.

Poput samostana Jerónimos, toranj Belem nacionalni je spomenik Portugala i jedna od najvažnijih turističkih atrakcija u Lisabonu.

 

2.Samostan Jerónimos 

Zajedno s tornjem Belem, samostan Jerónimos je UNESCO-va svjetska baština i jedna od najposjećenijih atrakcija u Lisabonu. 

Manastir Jerónimos nalazi se u Belemu, oko 7 km (4,3 milje) zapadno od centra grada. To je prekrasno područje uz obalu u blizini nekoliko glavnih turističkih atrakcija kao što su toranj Belem i spomenik otkrićima. Možete koristiti javni prijevoz i jednostavno provesti cijeli dan istražujući i uživajući u okolici. To je sjajno mjesto i za ljude koji gledaju.

Ulaz u crkvu je besplatan.

3. Spomenik otkrićima

Unutar pješačke udaljenosti od samostana Jerónimos i tornja Belem nalazi se veliki spomenik na obali pod nazivom Padrão dos Descobrimentos ili Spomenik otkrićima. Izgrađena je u znak sjećanja na doba otkrića u Portugalu, a prikazuje princa Henryja Navigatora i druge slavne portugalske istraživače.

4. Praça do Comércio

Praça do Comércio ili Trgovački trg je glavni javni trg u Lisabonu. Smješten uz rijeku, izgrađen je na mjestu gdje je stajala stara kraljevska palača prije nego što ju je uništio potres 1755. godine.

Najistaknutije obilježje na trgu je Arco da Rua Augusta ili “Rua Augusta Arch”. Dovršena 1873. godine, izgrađena je u čast obnove Lisabona nakon što ga je razorio potres.

5. Lift Santa Justa

Ovo prekrasno dizalo pod nazivom Elevador de Santa Justa ili Santa Justa Lift ima dvostruku svrhu. Ne samo da nudi fantastičan pogled na grad, već je i najbrži način da dođete od Baixe do četvrti Bairro Alto.

Dizalo se može činiti kao jedna od onih bespotrebnih turističkih zamki, ali lift Santa Justa je daleko od toga. Budući da je Lisabon izgrađen na sedam brežuljaka, njegova strma brda otežavala su putovanje između gornjeg i donjeg Lisabona, ali je dizalo Santa Justa to znatno olakšalo.

6. Castelo de São Jorge

Castelo de Sao Jorge ili dvorac Sao Jorge povijesni je dvorac i jedna od najamblematičnijih znamenitosti u Lisabonu. Smješten je na vrhu brda São Jorge, najvišeg brda u Lisabonu i dom savršenog okruga Alfama za razglednice.

Castelo de São Jorge je započeo kao mala utvrda koju su izgradili Vizigoti u 5. stoljeću. Proširili su ga Mauri u 11. stoljeću, a vrhunac svog sjaja dosegao je od 13. do 16. stoljeća kada su ga zauzeli i portugalski kralj i biskup.

Dvorac Sao Jorge ima jedanaest tornjeva, muzej, bar i restoran i jedan od najljepših pogleda na Lisabon. 

7. MAAT

MAAT je skraćenica za Muzej umjetnosti, arhitekture i tehnologije. To je muzej suvremene umjetnosti i kulturni centar koji sadrži nacionalne i međunarodne izložbe vodećih umjetnika, arhitekata i misaonih vođa.

MAAT se nalazi uz rijeku Tejo u Belemu tako da se ovdje možete zaustaviti istog dana kada posjetite samostan Jerónimos i toranj Belem.

8. Oceanário de Lisboa

Oceanário de Lisboa je najveći je zatvoreni akvarij u Europi. Smješten u Parque das Nações, sadrži veliku zbirku od oko 16.000 morskih životinja u 450 vrsta. Njegov glavni eksponat je spremnik od 5.000.000 litara (1.300.000 američkih gala) s morskim psima, ražama, barakudama, murinama i velikom ribom suncem.

DODATNA PREPORUKA ZA LISABONU

1. Vozite se povijesnim tramvajem 28

Ova povijesna tramvajska linija je ikona u Lisabonu. Oni voze putnike od Martima Moniza do Campo de Ourique (Prazeres) od prijelaza u 20. stoljeće. Strma brda Lisabona mogu ga učiniti izazovnijim za kretanje, ali ovi žuti tramvaji pružaju jednostavan i slikovit način da posjetite neke od najzanimljivijih gradskih četvrti i atrakcija.

Tramvaj 28 vozi putnike kroz popularne četvrti kao što su Graca, Alfama, Baixa i Estrela. Jedno putovanje tramvajem koštat će vas 3 eura.

Vožnja tramvajem 28 jedan je od najboljih načina da posjetite Alfamu, jednu od najljepših četvrti u Lisabonu.

2. Posjetite Lx Factory

Ako uživate u umjetničkim stvarima i jedinstvenim jednokratnim predmetima, onda morate posjetiti Lx Factory. To su kreativna središta koja sadrže mnoštvo zanimljivih proizvoda portugalskih umjetnika i obrtnika.

Na slici ispod je Lx Factory, zadruga koja sadrži funky mješavinu trgovina, umjetničkih galerija, restorana, kafića i barova. Ovdje ima i puno sjajne ulične umjetnosti.

Lx Factory nalazi se u četvrti Alcantara na pola puta između Cais do Sodre i Belema. 

3. Time out Market – mjesto raznih delicija

Time Out Market je prva tržnica na svijetu na kojoj je sve odabralo, kušalo i testiralo od strane neovisne komisije gradskih stručnjaka: vlastitih novinara i kritičara Time Outa. Više od 40 prostora s vodećim predstavnicima u svim kategorijama hrane pod jednim krovom.

4. Uhvatite izvedbu fada

Fado se odnosi na glazbeni žanr koji se može pratiti barem do Lisabona 1820-ih. Tradicionalno koju u pubovima i kafićima izvode jedan ili više gitarista i vokal, to je vrsta pjevanja poznata po svom duboko emotivnom i melankoličnom karakteru.

Fado je snažno povezan s Lisabonom i nečim što morate doživjeti na svom putovanju. Izvodi se na mnogim mjestima diljem grada, ali jedno od najpoznatijih mjesta za ulov fado izvedbe u Lisabonu je Tasca do Chico u Bairro Altu.

5. Posjetite Alfamu

Alfama je jedno od najljepših područja u Lisabonu. Smješten na jugoistočnoj padini istog brežuljka kojeg pokriva Castelo de Sao Jorge, nudi neke od najspektakularnijih pogleda na grad i rijeku.

Alfama je preživjela veći dio razaranja uzrokovanog potresom 1755. i poznata je po tome što je jedna od najstarijih i najpovijesnijih četvrti u Lisabonu. Izvorno su ga naselili Mauri 7. godine nove ere, a zadržao je velik dio svog izvornog maurskog šarma sa svojim bijelim kućama u nizu s narančastim popločanim krovovima i balkonima od kovanog željeza. Alfama je također jedna od najprometnijih i najposjećenijih četvrti u Lisabonu. 

Podijeli: