Toskana! Po mnogima najljepši dio Italije! Mi smo je posjetili i zaista moramo reći da Toskana ima neku svoju čar, ali da di doživjeli dušu Toskane na pravi način, obavezno rentajte auto jer je vožnja kroz Toskanu nešto što ćete pamtiti, vjerujte nam, priroda, polja, mali gradovi na brdima, čarobno. Gradovi su poput bajke s pogledom na polja Toskane koji će vas ostaviti bez daha.

U ovom vodiču će vas pripremiti za putovanje Toskanom tako da nećete imati nikakav strah da se zaputite!

1. AVIO KARTE I TRANSFER

Najeftnije avio karte( direkt let) ćete pronaći iz Zagreba, Zadra, Tirane ili Budimpešte i ako ih uhvatite na akciji, vrte se za 30-ak eura, čak budu i po 26€ (danas objavili)!

A gdje možete pronaći najpovoljnije datume avio karata? OVDJE!

Iz ovih gradova letite za Pisu. Aerodrom u Pisi je jako malen i vrlo brzo ćete proći security check. Ono što je zanimljivo, grad Pisa je jako blizu aerodroma pa ako volite malo prošetati, vrlo brzo ćete se naći u centru Pise. Također, ruksake možete ostaviti u raznim luggage sandučićima za par eura. Imate ih i na aerodromu, tu su nešto skuplji ili jednostavno skinite aplikaciju usebounce i ona vas vodi do najbližeg sandučića da ostavite ruksake. Preko nje možete platiti online.

S obzirom da svima za Toskanu preporučamo rent a Car, imate 2 opcije. Možete npr. rezervirati preuzimanje za večernje sate, pa taj dan iskoristiti za istraživanje Pise pa navecer krenuti prema hotelu sa autom i sutra ste spremni za istraživanje Toskane ili odmah preuzeti auto na aerodromu pa prema Pisi.

2. RENT A CAR

Najpovoljnija rent a car vozila ćete pronaći preko ovog linka. S obzirom da Talijani voze dosta brzo, nikako ne bi preporučili uzimanje auta bez full kaska. Također, vodite računa da će vas tražiti kreditnu karticu za rentanja auta.

3. SMJEŠTAJ

Ako ćete istraživati Toskanu, idealna lokacija je Montecatini Terme. Razloga je više. Hoteli su najpovoljniji ovdje, a odlična je baza za polazak prema Sieni, Firenzi, Lucci, San Gimignanu, Volteri itd.

Najbolje cijene smještaja u Montecatini Termama ćete pronaći OVDJE.

4. KAD PUTOVATI?

Idealan period za posjetiti Toskanu je proljeće i jesen, a izbjeći 7. i 8. mjesec! Razlog? Prvi i osnovni – vrućina! Jaako je sparno i vruće u Toskani ljeti, a drugi razlog su nesnosne gužve. Mi smo bili u 9. mjesecu i u Firenzi su bile ogromne gužve, a lokalci su nam rekli da je to ništa naspram ova 2 mjeseca.

5. ŠTO POSJETITI?

Nama je generalno čitava Toskana čarobna, jedino nam se nije svidjela Pisa. Realno osim kosog tornja i nema što previše za vidjeti, grad je pomalo “oronuo”, tako da vam je za Pisu 1 dan sasvim dovoljan.

Od ostalih gradova / ića – sve! Lucca, Peccioli, Volterra, San Giminagno (obavezno), Sienna (glavni trg je nešto o čemu ćete pričati danima) i naravno muzej na otvorenom – Firenza. Jednostavno uključite google maps i idete od jednog do drugog. Naravno, ne možete ih obići sve u 1 dan, ali možete u 2-3.

6. PARKING I VAŽNE NAPOMENE

Što se tiče parkinga za ove manje gradove, tu ćete se uvijek nekako snaći jer okolo imate parkinga. Što se tiče Siene, prije ulaza u Grad ima dosta parkinga (plaća se), ali tu se negdje parkirate i idete u centar.

Međutim, jako pazite kad je Firenza u pitanju. U centru Firenze puno ulica ima zabranu kretanje autom i kazne su velike pa ste najmirniji da utomobil ostavite u nekoj stambenoj četvrti ili kod nekog trgovackog centra i zaputite se tramvajem. Mi smo ostavili auto kod trgovačkog centra Pontea Creve i odmah ispred imate tramvaj i stanica se zove Nenni Torregalli. Kroz 10-ak minuta ste u centru.

7. NOVAC I PLAĆANJE

S obzirom da je Italija u Eurozoni, plaća se eurima. Karticom možete plaćati gotovo na svim mjestima, ali svakako nešto malo gotovine imajte sobom.

Kad je u pitanju kartica, mi smo koristili Wise s kojom plaćate bez ikakve provizije s najboljim mogućim tečajem ako vaša valuta nije eur i dižete eure na bilo kojem bankomatu bez provizije, također uz najbolji mogući tečaj. Vrlo je jednostavna za korištenje i radi na pricipu da uplatite na nju koliko želite i skinete aplikaciju na mobitel preko koje pratite sve transakcije i nadoplaćujete po potrebi. Kartica je besplatna, samo se plaća poštarina 3,5 eura. Možete je naručiti OVDJE

8. CIJENE I TROŠKOVI?

Hoteli u Montecatini Termama su od 30-50€ noćenje za 2 osobe, a često imate i doručak uključen. Rent a car sa punim kaskom počinje od 25-30€ po danu. Hrana, restorani i kafici su recimo jeftiniji po ovim malim gradićima nego npr. Sienna ili Firenza, ali nije neka pretjerana razlika. Također u Firenzi dosta variraju iznosi pa tako možete pojesti pizzu za 8-10€ dok je ista ta na drugoj lokaciji (ne nužno boljoj) 15€. Rezimirano, rekli bi da su cijene pristupačne, iskreno, mislili smo i da su skuplje, pa eto tko se zaputi, bit će oduševljen prije svega ljepotama Toskane pa zatim odličnom hranom (obavezno probajte pizzu, špaghete i toskansko vino) i pristupačnim cijenama i smještaja i rent a cara, a generalno i gastronomije.

Za kraj, ako još niste posjetili Toskanu, zaista je vrijeme jer će vam osvojiti srce 🙂

P.S. Nismo stigli, ali svakako planiramo sljedeći put, a vama preporuka kad budete išli je da se zaustavite uz neku vinariju na poljima Toskane i degustirate vina. Naime, Toskana je poznata po izvrsnim vinima!

Podijeli: