Tajland! Što reći za za ovu divnu zemlju koju još zovu zemlja osmijeha. Nadimak je došao zbog prijateljski nastrojenih Tajlandjana koji smijeh smatraju važnim dijelom komunikacije i načinom izražavanja ljubaznosti i prihvaćanja u tajlandskom društvu.

Dakle, počevši od toga, osjećati ćete se jako ugodno u kontaktu s Tajlandjanima, a osim toga, ova država generalno nudi sve što kao turist možete poželjeti.

Želite li metropolu imate Bangkok, želite li prekrasne plaže, zaputite se na jug zemlje i imate ih u velikom broju, želite li noćni život, Bangla Road na Phuketu ili Khao San Road u Bangkoku, želite li opušteni otok sa ne previše turista, Koh Phangan je za vas, želite li malo življe od Koh Pangana, odaberite Koh Samui.

Tu je još i Krabi koji je odlična baza za izlete, ali su plaže puno ljepše na prethodno 2 spomenuta.

Inače, Phuket je najveći i najpopularniji tajlandski otok, ali nama nije nešto sjeo zbog mass turizma, gužvi i svega što nosi masovni turizam, ali svakako preporuka da ga se posjeti prilikom prvog putovanja jer osim toga, nudi i dosta toga za vidjeti. No, krenimo redom.

1.AVIO KARTA I KAD POSJETITI TAJLAND?

Povratne avio karte su najeftinije do Bangkoka i vrte se s polaskom iz naše regije oko 500-njak eura.

Pa tako u rasponu od 500-550€ imate povratne avio karte iz Zagreba, Beograda, Sarajeva, Ljubljane dok iz npr. Beča, Münchena, Budimpešte, Venecije budu nešto jeftinije i variraju od 400-500€, nekad i ispod 400€ ako je neka baš dobra akcija u pitanju.

Najeftinije avio karte možete potražiti OVDJE.

•Tajland ima tropsku klimu i najbolje vrijeme za posjet Tajlandu je od 11. mjeseca do kraja 3. mjeseca.  To je period suhe sezone.

Ostale mjesece su temperature također visoke, ali su česte monsunske kiše, stoga morate biti spremni na to ako otputujete u kišnoj sezoni. Iako nakon jakw kiše se opet razvedri i izadje sunce, morate biti svjesni da vas kiša može iznenaditi bilo kad i bilo gdje.

Prednost putovanja u vrijeme kišne sezone – jeftinije avio karte i niže cijene hotela.

2. VIZA

Viza se može za veliki broj država izvaditi online. Tu provjerite da li možete možete kao državljanin svoje države aplicirati za vizu online

https://www.thaievisa.go.th/

3. PUTNO OSIGURANJA I ŠTO PONIJETI?

Preporuka je da uzmete putno osiguranje jer su privatne bolnice jako skupe i uvijek je dobro biti osiguran. Putna osiguranja su često na akcijama tako da možete pronaći godišnje osiguranje za 50-ak eura.

•Što ponijeti?

Što manje, to bolje 🙂

Zašto? Razloga je više. Tajlandom se lakše kretati s manje prtljage, lokalni avioni će vas izaći jeftinije ako imate samo ručnu prtljagu, na Tajlandu vam ne treba zimska roba, a kod njih su jako popularne praonice rublja koje vam jako jeftino operu i ispeglaju robu u roku 24h i to zaista za sitniš!

• Lijekovi

Ako koristite neki specifičan lijek ponesite ga sa sobom skupa s papirologijom, iako je mala šansa da će vas itko išta pitati ili tražiti.

Što se tiče lijekova za temperaturu, bolove, mučnine, itd., nema potrebe da nosite jer sve to imate na Tajlandu po cijenama koje su barem duplo jeftinije(ako ne i više) nego kod nas. Možete ih kupiti po drogerijama ili ljekarnama.

3. SLIJETANJE U BANGKOK, IMIGRACIJSKI POSTUPAK, MJENJAČNICA I TRANSFER

Nakon što sletite idete na imigraciju. Tu puno njih ne zna da imaju 2 imigracije pa se svi naguraju na prvu i to se otegne jako dugo. Vi preskočite Immigration 1 i nastavite dalje dok ne vidite Immigration 2 i tu ćete puno brže obaviti taj postupak. U avionu ćete dobiti listić da popunite (ime, prezime, broj putovnice, da li ste već bili u Tajlandu itd) i taj ispunjeni papirić i putovnicu/pasoš dajete djelatniku na imigraciji. Tu će vam on udariti pečat i slobodni ste. Nakon toga idete pokupiti prtljagu i istraživanje Tajlanda može početi 🙂

Što se tiče transfera s aerodroma, imate par opcija do centra grada ili hotela, vlak ARL, vozi oko 1h i cijena je oko 1€. Autobus, vozi oko 1:30h, cijena oko 1,30€. Taxi, vozi 30-45 min, cijena oko 12-15€. Skinite aplikaciju Grab za taxije.

4. NOVAC NA TAJLANDU I GDJE PROMJENITI?

Na Tajlandu se koristi tajlandski baht i 100 bahta je oko 2,6€.

Najbolji tečaj ćete dobiti u Superrich mjenjačnicama koje imate na samom aerodromu u podrumu kad se ide prema vlakovima. Dakle, spustite se kat ispod i tražite mjenjačnice Superrich te tu promjenite većinu novca koji planirate potrošiti jer ćete tu dobiti daleko najbolji tečaj.

Najlakše ćete ih pronaći tako što ćete pratiti na aerodromu znak airport rail link.

5. SMJEŠTAJ U BANGKOKU

Naša preporuka bi bila četvrt Sukhumvit koja je odlično povezana skytrainom, a četvrt je jako moderna, živopisna i imate odličnu ponudu hotela, restorana, klubova i nama se jako svidjela. Svakako je bitno da ste što bliži centru grada i znamenitostima, jedino bi preporučili da se izbjegava smještaj oko Khao San Roada zbog buke.

Osim Sukhumita, dobre četvrti su i Silom, Banglamphu, Riverside, Siam, Pratunam, Rattanakosin, Kineska četvrt (posebno za ljubitelje Street fooda, iako ih je svugdje po gradu).

Hoteli na Tajlandu su jeftini i stoga veeelika preporuka je da uzmete hotel s rooftop bazenom jer su vrućine u Bangkoku nesnosne i to osvježenje a pogledom na Bangkok je neprocjenjivo 🙂

Najbolje opcije i cijene za hotele u Bangkoku ćete pronaći OVDJE

6. ŠTO POSJETITI U BANGKOKU?

Grand Palace & Wat Phra Kaeo,  Wat Pho, Wat Arun, Palača Vinanmek, Nacionalni muzej, Kineska četvrt, Kuća Jima Thompsona, MahaNakhon Skywalk, Khao San Road, Lumpini park, Noćni Marketi Bangkoka, rooftop barove,   probajte vožnju Chao Phrayom, floating market, Rambutri četvrt.

7. KRETANJE BANGKOKOM

Najednostavniji i jako jeftin način za doći bilo gdje u Bnagkoku je Skytrain ili Metro. Ako zatrebate taxi, skinite aplikaciju Grab i nju koristite. Tuk tuk možete uzeti jednom čisto da doživite taj oblik vožnje, ali generalno ih izbjegavajte jer su namijenjeni za “pljačkanje” turista.

Koliko dana u Bangkoku? Budite koliko vam se bude (3-4 dana dovoljno po nama) i kad vam dosadi jednostavno se zaputite na jug zemlje. Evo kako!

8. LET IZ BANGKOKA ZA JUG I PLAŽE TAJLANDA

Iz Bangkoka prema jugu zemlje imate svaki dan ogroman broj letova i možete u bilo kojem trenutku dok ste u Bangkoku kupiti online avio karte za Surat Thani. Leti se sa manjeg aerodroma Don Mueang, a do tamo se zaputite javnim prijevozom ili taksijem (možete koristiti aplikaciju Grab.

Avio karte su jako jeftine i iznose oko 20-30€ po pravcu. Avio karte iz Don Mueanga za Surat Thani možete kupiti OVDJE

Nakon što sletite odmah će vam nuditi prijevoz za otok na koji želite sa aerodroma. Možete birati Phuket, Samui, Krabi ili Koh Phangan.

Mi smo se odlučili prvo za Koh Phangan i nismo pogriješili. Karta uključuje vožnju autobusom do broda, a zatim brodom do Koh Pangana.

9. KOH PANGAN

Koh Phangan nas je oduševio! Nije pretrpan turistima kao Phuket, a plaže su sigurno medju najljepšim na Tajlandu! Odmah da napomeneno da javni prijevoz ne postoji, već se svi kreću motorima.

Iznajmljivanje motora je jako jeftino pa ako volite otok gdje je sve odvija lagano, vjetar u kosi, vožnje uz plaže, istraživanje otoka, masaže, barovi, jednostavno, opuštanje na maksimalno 🙂

Najljepša plaža je Haad Rin i preporuka za 1-2 noći u bungalovu na plaži Haad Rina. Buđenje uz valove mora je osjećaj koji trebate doživjeti 🙂

Bungalovi su oko 1000-1500 bahta (30-40€).

Jedino izbjeći taj dio kad se održava ful moon party jer bude prebucno.

Ako niste ljubitelj motora, postoje songthaews mini busevi koji voze otokom i to je kao neki oblik privatnog taksija.

Nisu bas jeftini i funkcioniraju na principu koliko vas se skupi, dijelite trošak prijevoza.

10. GDJE UZETI SMJEŠTAJ?

Najbolje područje za uzeti smještaj na Phanganu je Baan Tai. Od tu možete lako do svih plaža, u istraživanje otoka, do noćnog marketa koji je u Thong Sali itd.

Smještaj je jako jeftin na Koh Phanganu i najbolje cijene ćete pronaći OVDJE

Sa Koh Phangana možete brodom do Koh Samuija (jako su blizu) ili brod pa autobus do Phuketu ili Krabija.

Na Phanganu imate lokalnu agenciju gdje možete kupiti kartu za sljedeći dan i karta uključuje brod i autobus i sve je organizirano dobro. Mi smo uzeli kartu za Phuket.

11. PHUKET

Phuket je totalna suprotnost Koh Phanganu i to ćete odmah osjetiti čim dođete na najveći Tajlandski otok. Pretrpan je turistima, gužve, užurban način, motori koji ludo voze itd.

12. SMJEŠTAJ NA PHUKETU I TRANSPORT

Glavna ulica i središte ludila Phuketu je Bangla Road. Ako volite dobar noćni provod, uzmite smještaj oko Bangle, odnosno u Patongu.

S druge strane, ako ste više tip plaža i posjećivanja iz mirnog područja, birajte Karon ili Kata beach i oko tog područja. Najbolje cijene smještaja na Phuketu pronaći ćete OVDJE.

Iako, Phuket je zaista velik i preporuka je rentati auto ili motor, iako morate biti ovdje pažljivi motorom jer je promet poprilično divlji naspram drugih otoka.

Ako želite obići cijeli otok, a nemate iskustva motorima , svakako preporuka za auto ili javni prijevoz koji je jeftin.

13. ŠTO POSJETITI NA PHUKETU?

Istražite plaže, posjeti Big Budu(divan pogled na vrhu), posjetite vidikovac Karon i gdje god visite natpis view point svratite, hram Wat Chalong, noćni market Phuket Town (vikendom), noćni život Bangla Road, Monkey Hill – brdo majmuna (ne dirati ih, agresivni su), napravite izlete do Similan otoka, Koh Phi Phi (Maya beach), James Bond, prošetati starim gradom, istražite ostale noćne markete (ima ih puno), upside down house, itd.

Ako ste više dana, svakako odvojite koji dan za Koh Samui i Krabi. Krabi je takodjer odlična opcija za izlete, dok je Koh Samui neka kombinacija Phangana i Phuketa. Inače jako popularan i za obitelji.

14. HRANA NA TAJLANDU

Hrana na Tajlandu je jako jeftina ukoliko čak i po restoranima, a izraziro jeftin jestreet food gdje gotovo možete za za 1-2 eura jesti jako dobro i uksuno. Preporuka da probate Pad Thai, njihov specijalitet, ali je jako ukusan. Također na noćnim marketima možete jeftino jesti sushi, razne vrste ribe, mesa, razne slastice ma zaista ogromna ponuda i sve je jeftino. Posebna preporuka da probate njihovo voće i smoothije s voćem, tad ćete shavitit koliko je kod nas voće lošijeg okusa.

Inače kad smo kod street fooda, sve namirnice su svježe i spremaju se manje više odmah ispred vas, a većina vodi i brigu o higijeni. Mi smo jako puno jeli street food hranu i zaista nismo imali nikakvih problema.

Inače, zapadnjačka hrana je 3x skuplja od lokalne, ali je imate na izbor ukoliko vam se ne svidi tajlandska kuhinja.

Ako ste došli do tu, spremni ste za posjetiti za put na Tajland jer imate apsolutno sve bitne informacije. Kretanje i snalaženje po Tajlandu je jednostavno, sigurno, tako da se bezbrižno možete sami zaputiti u ovu prekrasnu državu i za 3x manje novca uživati u divotama Tajlanda.

Podijeli: