Berlin, glavni grad, a po mnogima i najljepši grad Njemačke. Ima iznimno bogatu prošlost koja se proteže kroz dva svjetska rata. S obzirom da je jako popularna turistička destinacija, donosimo listu što sve posjetiti u Berlinu.

1. Reichstag

Zgrada Reichstaga je dom njemačkog parlamenta. Poznato je da je njegovo spaljivanje 1933. bilo okidač za nacističku konsolidaciju moći. Nakon ponovnog ujedinjenja Njemačke 1990. godine, obnovljeni Reichstag obnovljen je nakon godina zanemarivanja od Drugog svjetskog rata i danas je jedno od najpopularnijih mjesta u cijeloj Njemačkoj zahvaljujući besplatnom ulazu u staklenu kupolu na vrhu s koje se pruža spektakularan pogled na Berlin. Staklena kupola stvorena je za više od pogleda, ona predstavlja transparentnost i ujedinjenu njemačku demokraciju. Morate se unaprijed registrirati online kako biste rezervirali posjet. 

2. Berlinski TV toranj na Alexanderplatzu

Berlinski TV toranj stoji visoko iznad grada

Istočna Njemačka sagradila je TV toranj kao simbol tehnološkog napretka istočnog bloka 1969. Danas je Berlinski TV toranj najviša točka gledanja u Berlinu. Dizalom se možete popnuti do 203 metra visoke vidikovce i platforme za razgledavanje s koje ćete imati najbolji pogled na cijeli Berlin. Budući da je Njemačka, također možete uživati ​​u pivu na vrhu u baru ili čak jesti u restoranu koji se polako okreće kako bi vam pružio pogled na Berlin od 360 stupnjeva.

3. Berlinska katedrala

Prilikom posjete bilo kojem europskom gradu uvijek se isplati otići u glavnu gradsku katedralu. Prekrasna berlinska katedrala na vrhu je slikovitih kupola koje stvaraju upečatljiv prizor. To je najveća katedrala u Berlinu i nalazi se u blizini Muzejskog otoka. Kao i većina Berlina, teško je oštećen tijekom Drugog svjetskog rata, ali je obnovljen. Svakako se popnite na vrh za pogled na grad i ne zaboravite posjetiti kripte ispod.

4. Obilazak brodom 

Obilazak brodom nevjerojatan je način da vidite glavni grad s vode dok uživate u laganom ručku. Pogledajte vladinu četvrt, palaču Bellevue i glavni kolodvor u Berlinu na 2,5-satnoj turi brodom duž rijeke Spree.

5. Svratite do Brandenburških vrata

Nijedan posjet Berlinu ne bi bio potpun bez posjeta jednom od najpoznatijih berlinskih okupljališta. Smještena samo pet minuta hoda od zgrade Reichstaga, naći ćete poznata Brandenburška vrata, stara gradska vrata Berlina. Upravo je ispred ovog spomenika Regan dao ultimatum sovjetskom vođi Gorbačovu da sruši Berlinski zid. Istočno od vrata pronaći ćete trg Pariser koji vodi do “Unter den Linden”, širokog bulevara koji vodi dolje prema Muzejskom otoku, koji je obrubljen veleposlanstvima, hotelima s pet zvjezdica i vrhunskim buticima.

6. Muzejski otok

Berlin je dom nekih nevjerovatnih muzeja. Tu ćete pronaći pet muzeja svjetske klase koji se nalaze na Muzejskom otoku u samom središtu Berlina. Muzejski otok (Museumsinsel) nalazi se usred rijeke Spree. Ovo mjesto UNESCO-ve svjetske baštine jedan je od najposjećenijih muzeja u cijeloj Europi. 

Pergamonski muzej – Možda najpoznatiji na Muzejskom otoku Pergamonski muzej umjetnosti je u fazi renoviranja od 2013. (pa očekujte da će izložbe biti zatvorene i imati duge redove). U Muzeju Bliskog istoka pronaći ćete čitave povijesne građevine kao što su Pergamonski oltar, Ištarina vrata od Babilona i Put procesije iz Babilona. Muzej islamske umjetnosti omogućuje vam otkrivanje artefakata iz muslimanskih, kao i kršćanskih i židovskih skupina, a Zbirka antike sadrži jednu od najznačajnijih zbirki grčke i rimske umjetnosti. 

Muzej Altes – Muzej Altes ima nevjerojatnu zbirku grčkih i rimskih antikviteta gdje ćete uroniti u umjetnost i kulturu Grka i Rimljana. Tu su monumentalni stupovi i rotonda inspirirana Panteonom 

Alte Nationalgalerie – Stara nacionalna umjetnička galerija sadrži neoklasicizam, romantizam, bidermajer, impresionizam i ranu modernu. Najznačajniji su Trnoružica i impresionistička djela francuskih impresionista kao što su Manet, Monet i Renoir. 

Muzej Neues – Pogledajte tri muzeja u jednom u Neues Museumu. Sadrži eksponate iz Egipatskog muzeja, Antičke zbirke i Muzeja prapovijesti i rane povijesti. Najznačajniji dijelovi Muzeja Neues uključuju poznatu bistu kraljice Neferti i Priamovo blago iz zbirke Heinricha Schliemanna. 

U muzeju Bode nalaze si jedna od najvećih kolekcija novčića na svijetu. 

7. Spomenik ubijenim Židovima Europe

Berlin je pun podsjetnika na zločine iz nacističkog doba od mjedenog kamenja koje ćete pronaći na pločnicima koji označavaju posljednju rezidenciju žrtava nacističkog režima do spomenika kao što je Memorijal ubijenim Židovima Europe također poznat kao Memorijal holokausta je spomenik koji se nalazi u centru, neposredno uz Brandenburška vrata. Memorijal holokausta je besplatan.

8. Checkpoint Charlie

Checkpoint Charlie je najpoznatiji granični prijelaz između Istočnog Berlina i Zapadnog Berlina prikazan u bezbrojnim filmovima poput Mosta špijuna.

9. Posjetite preostali dio Berlinskog zida

Memorijal Berlinskog zida – grafiti na galeriji East Side

Ostaci Berlinskog zida koji je odvajao istočni Berlin od zapadnog Berlina još uvijek postoje oko grada. Jedno takvo mjesto je Memorijal Berlinskog zida, gdje ćete pronaći centar za posjetitelje zajedno s preostalim dijelom zida. Još jedan dio Memorijala Berlinskog zida koji je popularan je East Side Gallery na rijeci Spree, koja ima mnoge poznate dijelove grafita. Memorijal Berlinskog zida jedna je od glavnih atrakcija u Berlinu.

10. Svratite do Gendarmenmarkta

Gendarmenmarkt, tržni trg koji se nalazi između Under den Linden i Checkpoint Charlie. Savršen je za sjedenje na terasi kafića i uživanje u kavi. Tijekom blagdana pronaći ćete jedan od najboljih berlinskih božićnih sajmova u Berlinu na Gendarmenmarktu.

11. Most Oberbaum

Most Oberbaum koji prelazi rijeku Spree, jedno je od najfotografiranih mjesta u Berlinu. Koristio se kao kontrolna točka između Istočnog i Zapadnog Berlina tijekom Hladnog rata od 1961. do 1989. i postao je simbol jedinstva Berlina

12. Tiergarten

Tiergarten je za Berlin kao Central Park za New York. Prostire se na 519 hektara, srce je grada i graniči s glavnim atrakcijama poput Brandenburških vrata. Nekada je to bilo kraljevsko lovište, ali je krajem 17. stoljeća pretvoreno u rekreacijski park. Nakon Drugog svjetskog rata mnoga stabla su posječena i korištena kao gorivo zimi, ali 1949. godine mnoga stabla su ponovno zasađena donacijama diljem Njemačke. 

13. Palača Charlottenburg

Smještena malo izvan središta glavnog grada, palača Charlottenburg najveća je palača u Njemačkoj. Krenite u obilazak kako biste vidjeli stanove Fridrika Velikog.  Palača Charlottenburg bila je bivša ljetna rezidencija kraljevske kuće Hohenzollern. 

14. Kaufhaus des Westen

To je najveća robna kuća u kontinentalnoj Europi i dočekuje posjetitelje više od 100 godina. Uništena je nakon Drugog svjetskog rata, ali je ponovno otvorena 1950-ih i postala je jedna od glavnih turističkih atrakcija Berlina. To je izvrsno mjesto za kupovinu suvenira i poznatih marki pod jednim krovom. Ovo je također dobro mjesto za nešto pojesti. Zaputite se na 6. kat po pristupačnu i ukusnu njemačku hranu. 

  • Smještaj

Ukoliko tražite smještaj za Berlin, ovdje ćete pronaći najbolje cijene.

  • Kretanje po gradu

Najbolji način za kretanje po Berlinu je korištenje metroa poznatih kao U-Bahn. Karte možete kupiti po zoni i postoji 10 različitih linija. Većina turističkih atrakcija u Berlinu nalazi se u zoni A i B. U-Bahn radi 24 sata vikendom i do 1h ujutro radnim danom. 

Podijeli: