Koraci koji bi svaki putnik trebao poduzeti jest pripremiti se prije svakog putovanja avionom, a posebno ukoliko letite prvi put 🙂

1) Online check in
Većina zračnih tvrtki nude online prijavu za svoje letove. To vam omogućuje da se prijavite na let i isprinatate svoju ukrcajnu kartu(boarding pass) od kuće putem web-mjesta zrakoplovne tvrtke ili mobilne aplikacije ukoliko je ima avio kompanija. Osim toga, možete downloadati QR kod na svoj mobitel i s njim se zaputiti na aerodrom. Ako ste odradili online check in, moći ćete preskočiti redove za prijavu i otići ravno na sigurnosnu provjeru, što može uštedjeti mnogo vremena. Osim toga, online check in je besplatan, a na aerodromu će vam naplatiti izdavanje boarding passa!

2) Izbjegavajte dolazak u zadnji trenutak
Pobrinite se da imate dovoljno vremena za prolazak kroz procedure zračne luke. To može biti posebno važno ako se morate prijaviti (check in) u zračnoj luci ili predati predanu prtljagu.

Zračne luke su nepredvidive. Očigledno nikad nećete znati koliko će biti zauzeto ili koliko će dugo trajati da prođete kroz sigurnosnu traku. A ako prvi put posjećujete zračnu luku, možda biste željeli provesti neko vrijeme razgledajući je, obaviti kupovinu ili nešto pojesti.

Napomena: Ako se prijavljujete u zračnoj luci ili imate prtljagu za predati, ne morate stići niti previše rano! Šalteri za prijavu obično se otvaraju 2-4 sata prije vašeg leta, gledajući zračnu tvrtku i odredišta između kojih letite.

3) Naučite razlikovati tipove prtljaga, a time i pravila za njih
Predana prtljaga, ručna prtljaga, osobni predmet. Koja je razlika? Ako do sada niste letjeli, trebali biste polako učiti o raznim vrstama prtljage i stvarima koje smijete donijeti. izvrsno mjesto za početak je naše orijentiranje razlike između ručne prtljage i privatnih predmeta. No, također ćemo vam dati raščlambu i ovdje:

Predana prtljaga — predana prtljaga je prtljaga koji je pohranjena u prtljažniku zrakoplova i ne može mu se pristupiti tijekom leta. Dopušteni teret i veličina za predanu prtljagu veća su od dopuštenja za ručnu prtljagu i privatne predmete i općenito postoji manje ograničenja u pogledu toga što ćete moći staviti u nju. Ova prtljaga mora se izvagati i ostaviti na recepciji zrakoplovne tvrtke u zračnoj luci. Neki zračni prijevoznici dat će besplatnu predanu prtljagu koja je uključena u vrijednost vaše avionske karte, dok će vam druge (obično niskotarifne zrakoplovne kompanije) pružiti priliku da kupite predanu prtljagu u zračnoj luci ili prije leta.
Ručna prtljaga — ručna prtljaga ili ruksak nosite sobom tijekom leta i pohranjuje se u kabini zrakoplova, gdje sjede putnici. Ručnu prtljagu potrebno je odnijeti kroz osiguranje i postoji niz stvari koje se ne mogu pohraniti u vašu ručnu prtljagu i donijeti sa sobom u avion. Na primjer, tekućine veće od 100 ml i predmeti koji mogu ozlijediti druge, zabranjena je ručnoj prtljagi. Ručna prtljaga gotovo je uvijek uključena u vrijednost karte.
Osobni predmet — privatni predmet može biti mali komad nečega, poput osobne torbe, laptopa ili malog ruksaka. Poput ručne prtljage, privatna se stvar tijekom leta drži u ruci i ima identične sigurnosne propise u pogledu toga koji se predmeti mogu pohraniti u torbi. Dopuštene dimenzije i težina privatnog predmeta su mnogo manje od dopuštene za predanu i ručnu prtljagu, dopuštajući vam samo nošenje nekih predmeta.

Napomena: Neće vam svaka zrakoplovna tvrtka dopustiti da držite privatni predmet. Umjesto toga, od vas će se tražiti da stvari iz vašeg osobnog predmeta stavite u svoju ručnu torbu! Dopuštena težina i veličina za svaku vrstu prtljage razlikovat će se od zrakoplovne tvrtke do zrakoplovne tvrtke, tako da biste trebali potražiti na stranici zračne tvrtke kojom letite kako biste znali točne informacije.

4) Izvagajte svoju prtljagu kod kuće
Izvadite vagu i izvažite svoju prtljagu kako biste izbjegli neugodnu naknadu u zračnoj luci. Ako vaša prtljaga premašuje dopuštenu težinu koju daje zrakoplovna kompanija, bit će vam naplaćena naknada za višak prtljage koja ponekad može iznositi više od cijene iste.

5) Provjerite svoj plan puta i status leta

Iako će vas obavijestiti putem maila ukoliko dođe do neke promjene, provjeravate s vremena na vrijeme status svog leta unutar tjedna koji prethodi tome samo u slučaju bilo kakvih promjena rasporeda – one se događaju češće nego što biste očekivali. To se obično može učiniti na web stranici zrakoplovne tvrtke.

6) Provjerite da li ste ponijeli sve putne isprave, putovnicu i boarding pass
Nisu sve putne isprave neophodne, ali ako propustite imati kod sebe nužne za taj let ( putovnica, osobna iskaznica ili potrebna viza), može vam se odbiti ukrcaj ili ne pustiti u zemlju u koju putujete. Također, ako se prijavljujete u zračnoj luci, provjerite imate li PNR broj vašeg leta koji možete dati agentu za prijavu. Ako se prijavljujete putem interneta, provjerite jeste li svoj boarding pass isprintali ili spremili na mobitel.

7) Obucite se udobno
Obucite se u odjeću koja je neograničavajuća i uzrokuje da se osjećate ugodno. Satima sjediti u avionu u odjeći koja vam pruža nelagodu često je noćna mora, osobito na dugim letovima.

8) Razmislite o prethodnom odabiru sjedala
Odabirom sjedala osigurat ćete sebi da u zrakoplovu dobijete upravo ono sjedalo koje jednostavno želite. Ako ste netko tko možda mora često koristiti toilet, odaberite sjedalo pored prolaza. Ako ste netko tko se želi naspavati i ne želite da vam se ometa tijekom leta, odaberite sjedalo uz prozor.

Predodabir sjedala dodatno je dobar zahvaljujući jamstvu da ćete sjediti pored osobe(a) s kojom putujete. Zračni prijevoznik će vas često pokušati smjestiti zajedno, ali ovisno o situaciji, možda ćete biti razdvojeni.

Napomena: Prilikom odabira sjedala, ukoliko vam ne smeta odvojeno sjedenje, odaberite besplatnu opciju random seat allocation.

9) Ponesite sebi stvari za ugodniji let
Dodatna oprema tijekom leta zaista može napraviti razliku. Ponesite putni jastuk, masku za spavanje, deku, čepiće za uši ili što god želite da vam bude udobno.

10) Ponesite svoju zabavu
Napravite glazbeni popis za reprodukciju na svom telefonu, uzmite knjigu za čitanje ili ponesite alat za gledanje omiljenih TV emisija i filmova. Osobito je važno ponijeti vlastitu zabavu na letovima srednjih razdaljina (između 3-6 sati), jer su ti letovi dovoljno dugi da vam bude dosadno i obično nemaju sustav za zabavu tijekom leta.

11) Razmislite o klimi kamo letite
Nošenje jakne i traperica moglo bi zvučati pristojna ideja kada odlazite iz hladnije zemlje, ali brzo ćete požaliti kada je odredište na koje stižete na vrućini od 35ºC. Zato je najbolje ponijeti nekoliko slojeva koji se mogu skinuti ili možda spakirati odjeću u svoju ručnu prtljagu, pogotovo jer vam je možda hladnije u zrakoplovu nego što će vam biti na odredištu.

12) Ostanite hidrirani
Velika nadmorska visina i niska vlažnost u kabini mogu uzrokovati glavobolje i vrtoglavicu ako to niste navikli. Najjednostavnije rješenje za to je pijenje puno vode i zadržavanje hidratacije.

13) Posjetite svog liječnika ako ste zabrinuti
Ako ste nervozni zbog letenja, posavjetujte se sa svojim liječnikom prije leta. Biti će vam spreman ponuditi savjet i možda će vam propisati lijekove koji će vam pomoći kod tjeskobe.

14) Zamijenite valutu van zračnih luka
Ako letite s novcem i mijenjate gotovinu u drugu valutu, nemojte koristiti mjenjačnice u zračnoj luci jer ponekad daju jako loše tečajeve.

15) Nemojte paničariti zbog zaštitnih postupaka u avionu
Prije nego što poletite, kabinsko osoblje će vas provesti kroz neke procedure koje jednostavno morate znati. To uključuje brojna pravila u kabini, način vezanja pojasa, osim toga, informacije o tome što pokušati i učiniti samo u slučaju nužde. Ali, ne brinite se! Ovo je redovita procedura koju svaka zrakoplovna tvrtka poduzima za svaki let.

Podijeli: