S obzirom na popularnost koju je ovaj otok stekao (iskreno sasvim opravdano), na red je došao i vodič za sve one koji planiraju ići posjetiti ovaj komadić raja na zemlji.

Tenerife su najveći otok u arhipelagu Kanarskih otoka i iako se nalaze pokraj Afrike, spadaju pod Španjolsku, tako da za putovanje tamo vrijede pravila kao i za Španjolsku.

Inače, Tenerife posjeti godišnje preko 5 milijuna turista, tako da ćete primjetiti najezde turista tokom cijele godine, posebno na jugu otoka.

No idemo redom, idemo s avio kartama.

1. AVIO KARTE I TRANSFER

Najeftnije avio karte( direkt let) ćete pronaći iz Beča, Memmingena ili Budimpešte i ako ih uhvatite u rasponu od 80-100€, napravili ste dobar posao 🙂

Imate i opcije polaska i iz naše regije, npr. iz Zagreba, Beograda, itd., ali nemate direkt let, već opcije s presjedanjem.

A gdje možete pronaći najpovoljnije datume avio karata? OVDJE!

Iako Tenerife imaju 2 aerodroma (sjeverni i južni), većina letova ide na južni.

Nakon što sletite, naša preporuka je da uzmete rent a car odmah na aerodromu. Razloga za to je nekoliko:

• Pristupačna cijena – cca 20-30€ dan sa ful kaskom! Znači ne odgovarate za nikakvu štetu! Sto više dana uzmete to je jeftinije po danu. Gdje rentati? Kratko i jasno – Cicar! Sve pohvale za ovu rent a car kuću.

• Autobusi? Bili smo 3. puta na Tenerifima, koristili smo jednom autobuse i jednostavno to predugo traje jer često staju, nekad voze samo do 22h, nekad su gužve itd, itd. A nisu bas ni jeftini, npr. Vožnja od aerodroma do Puerto de la Cruz-a je 12,50€ smjer po osobi, znaci za 2 osobe je 25 eura, 25€ nazad, međugradske relacije itd.

Iako imate opcije kupnje flex karte za 52€ za 7 dana, opet je to 104€ za 2 osobe (toliko vas izadje i auto na npr. 3-4 dana). A komfor koji daje auto je neusporediv s autobusima.

• Autoceste su besplatne, parking je besplatan, gorivo je jeftino, tako da ukoliko želite istinski doživjeti Tenerife – rentajte auto.

Ukoliko se ipak odlučite na opciju autobusa, njihovi autobusi se zovu titsa i imate ih odmah ispred aerodroma.

2. SMJEŠTAJ I NA KOJEM DIJELU OTOKA

Iako naravno morate posjetiti i sjeverni dio otoka jer je divan, posebno magični gradić Puerto de la Cruz, naša preporuka bi bila da smještaj uzmete na jugu otoka i to u ili oko Costa Adeje-a ili Los Cristianosa! Uglavnom je su sva zbivanja i događanja oko njih tako da ćete često moći doći gdje želite hodom. Osim toga, tu su prekrasne šetnice uz ocean, pregršt kafica, restorana, barova, klubova, doslovno svega.

Također,  jug je znatno topliji od sjevera s više sunca.

Tako da preporuka broj  2 je da obavezno uzmete neki smještaj s bazenom. Jako velika ponuda je takvih smještaja jer je to na Tenerifima popularno, tako da vam neće biti pronaći po pristupačnim cijenama hotel ili apartman s bazenom. U bazenu se možete kupati doslovno kroz cijelu godinu, dok u oceanu i ne baš jer je znatno hladniji od mora. Važno je samo pronaći smještaj što prije! Nekih 2-3 mjeseca prije se pronalaze best buy opcije!

Najbolje cijene smještaja ćete pronaći OVDJE.

3. KAD PUTOVATI?

Ako nas pitate, sve osim 7. I 8. mjeseca! Razlog? Dva su osnovna.

Prvi je što su gužve prevelike, a drugi je što su tad najskuplje avio karte.

Savršeni period? 4., 5., 6, 9., 10., 11, 12, mjesec.

Kakve su temperature tad? Preko dana očekujte od 28-35 stupnjeva.

Kupanje? Itekako!

4. TENERIFE U ZIMSKOM PERIODU?

Realno, daleko najbolji izbor što se tiče Europe za vrijeme hladnih zimskih dana.

Temperature koje možete očekivati preko dana su od 22-30 stupnjeva.

Kupanje? Bazen svakako, ocean prehladno.

5. NOVAC I PLAĆANJE NA TENERIFIMA

Kako smo i rekli, s obzirom da se radi o Španjolskom otočju, valuta je euro.

Karticom možete plaćati na jako puno mjesta, medjutim negdje ne primaju kartice pa je dobro uvijek imati dio novca u gotovini za takve situacije.

Kad je u pitanju kartica, mi smo koristili Wise s kojom plaćate bez ikakve provizije s najboljim mogućim tečajem ako vaša valuta nije eur i dižete eure na bilo kojem bankomatu bez provizije, također uz najbolji mogući tečaj. Vrlo je jednostavna za korištenje i radi na pricipu da uplatite na nju koliko želite i skinete aplikaciju na mobitel preko koje pratite sve transakcije i nadoplaćujete po potrebi. Kartica je besplatna, samo se plaća poštarina 3,5 eura. Možete je naručiti OVDJE

6. ŠTO POSJETITI?

La Orotava, Puerto De La Cruz, Santa Cruz de Tenerife (glavni grad), Las Teresitas (plaža s uvezenim pijeskom iz sahare), El Teide (najviši vrh Španjolske), Siam park i Aqua land (za ljubitelje adrenalina i vodenih parkova), Jungle park, selo Masca, šetnice i plaže duž Costa Adeje.

Što se tiče koliko novca vam treba ćemo ostaviti vama na idividualnu procjenu.

Samo ćemo reći da generalno Tenerife imaju vrlo pristupačne cijene, posebno sjever otoka koji je jeftiniji od juga.

Tako da su kave 1-2€, pive 1-3€, sangrije i kokteli 3-4€, kolači 3-4€, restorani 10-17€ po osobi.

Za kraj, Tenerife su otok koji osim što ćete vam brzo donijeti boje od jakog sunca, donijeti i veliku želju da im se vratite čim prije kad odete 🙂

Podijeli: