Rim je glavni grad Italije i popularno turističko odredište poznato po svojoj bogatoj povijesti, zadivljujućoj arhitekturi i ukusnoj kuhinji. Neke od glavnih atrakcija u Rimu uključuju Koloseum, Panteon, Fontanu di Trevi i Sikstinsku kapelu.

Kad ste u Rimu, postoji mnogo različitih opcija gdje odsjesti, uključujući hotele, pansione i apartmane. Dobro je rezervirati smještaj unaprijed, osobito ako putujete tijekom vrhunca turističke sezone.

Kada je riječ o stvarima koje treba učiniti u Rimu, grad je prepun fascinantnih muzeja, galerija i drugih kulturnih atrakcija. Osim posjeta znamenitim gradskim znamenitostima, također možete istražiti mnoge prekrasne parkove i vrtove, kupovati na lokalnim tržnicama i buticima te probati neke od ukusnih lokalnih jela, poput pizze, tjestenine i sladoleda.

Rim je živahan i živahan grad, s bogatom poviješću i kulturom koja će zasigurno osvojiti i nadahnuti posjetitelje. Bilo da vas zanima umjetnost, arhitektura, hrana ili jednostavno upijate atmosferu ovog prekrasnog grada, Rim ima za svakoga ponešto.

1. PRIJEVOZ IZ ZRAČNE LUKE

Prvi od savjeta za Rim je da preskočite visoku cijenu taksija! Umjesto toga, uskočite u autobus od zračne luke direktno do centra grada. Rim ima dvije zračne luke pod nazivom Fiumicino International i Rim Ciampino. 

Pri izlasku iz zračne luke postoje brojači koji pokazuju vrijeme sljedećeg autobusa. Imat ćete opciju da uzmete autobus do najbliže podzemne željeznice, ali postoji prijevoz koji vozi do Rimskih terminala koji su glavna stanica. Ako ste prvi put u Rimu, sljedeće opcije prijevoza bit će najjednostavniji način da dođete do središta grada. Karte za Autobus do grada možete kupiti OVDJE ili uzmite transfer OVDJE od 6 eura.

2. UDOBNA OBUĆA ZA HODANJE

Rim je zaista velik! Iako do svih glavnih atrakcija možete doći taksijem i javnim prijevozom, najbolji način za istraživanje je hodanje. Stoga vam je potrebna što udobnija obuća pa vodite računa o tome prije polaska.

3. HOP ON HOP OFF AUTOBUS ZA RAZGLEDAVANJE

 Ako niste za toliko hodanje, razmislite o tome da uzmete rimski hop on hop-off autobus  da biste stigli do najboljih gradskih lokacija.  Osim toga, uživat ćete u razgledavanju grada jer je autobus otvorenog tipa. Možete ga rezervirati OVDJE

4. REZERVIRAJTE OBILASKE ATRAKCIJA UNAPRIJED

Rim je jedan od najposjećenijih gradova u Europi stoga npr. u glavnim ljetnim mjesecima možete provesti sate u redu ili ulaznice mogu biti rasprodane.

Preporuka je čim saznate svoje datume da unaprijed rezervirate što god možete. Možete uzeti obilaske s vodičem, ulaznice za muzeje ili bilo koje propusnice za preskakanje reda koje želite. Sve to možete OVDJE kupiti.

5. BESPLATNI MUZEJI PRVE NEDJELJE

Da, dobro ste čuli! Ovo je tradicija u gradovima diljem Italije, uključujući poznata mjesta poput Pompeja i nekoliko poznatih umjetničkih galerija.

Imajte na umu da ovo ne uključuje baš sve u gradu. Kad je riječ o Vatikanskim muzejima, oni su odvojeni od rimskih i imaju svoja pravila.

6. VATIKANSKI KODEKS ODIJEVANJA 

Iako ne viđamo previše toga u Europi, Vatikan je tehnički vlastita vjerska država. Navedena su neka osnovna pravila kojih se morate pridržavati u vatikanskim zgradama, muzejima i vrtovima.

  • Pokrijte ramena
  • Bez kratkih hlačica, suknji i haljina iznad koljena
  • Bez uvredljivih tetovaža ili vjerskih simbola
  • Skinite sve šešire ili kape

7. POSJETITE LOKALNE TRŽNICE

Po cijelom gradu u različite dane u tjednu nalaze se ulične tržnice. Neki su dnevni, dok se drugi događaju samo određenim danima u tjednu.  Prodaju se umjetnine, nakit i suveniri koje možete ponijeti kući, a na nekima i rabljene stvari. Ipak nam su najprivlačniji oni s hranom 🙂

Ovdje je  popis najboljih tržnica u Rimu.

photo: Timeout.com

9. NEMOJTE PRETRPAVATI DAN

Rim je nemoguće vidjeti u samo dan-dva. Iako ćete moći vidjeti mnoga povijesna mjesta i osjetiti grad, jednostavno je prevelik da biste doživjeli sve! Pokušajte isplanirati obilazak turističkih atrakcija ujutro. To se odnosi najviše na Fontanu di Trevi, Španjolske stube itd koja će do poslijepodneva biti prepuna ljudi.

10. ZANIMLJIVOST KOD NARUČIVANJA KAVE 

Za kraj jedna zanimljivost. U Italiji je ponekad jeftinije stajati za šankom nego sjediti. Često postoje dvije različite cijene ovisno o tome sjedite li za stolom ili stojite.  Iako će vas stol koštati nekoliko dodatnih eura, to je nešto čega morate biti svjesni kada putujete u Rim s ograničenim budžetom. Rezime – Ako idete na kavu i kroasan, sjednite. Ipak, ako je to samo brza kava, onda se uputite do bara.

JEFTINE AVIO KARTE ZA ITALIJU I RIM IZ SVIH GRADOVA I DRŽAVA PRONAĆI ĆETE OVDJE

NAJBOLJE CIJENE SMJEŠTAJA U RIMU PRONAĆI ĆETE OVDJE

Podijeli: