Poznat kao “Grad svjetlosti” ili “Grad ljubavi”, ulice Pariza preplavljene su kulturom , umjetnošću , ljepotom i poviješću, Pariz je grad koji osvaja srca milijuna svake godine.

Vjerovali ili ne, Pariz se nije uvijek zvao “Pariz”, a Eiffelov toranj nije trebao biti stalno mjesto. Evo 10 zanimljivih činjenica o Parizu.

Eiffelov toranj trebao je biti privremena instalacija, namijenjena stajati 20 godina nakon što je izgrađen za Svjetski sajam 1889. godine.

Pariz je izvorno bio rimski grad pod nazivom “Lutetia”.

Vjeruje se da Pariz ima samo jedan znak stop u cijelom gradu.

Stan u Parizu ostao je nenaseljen pod ključem 70 godina, ali se najam plaćao svaki mjesec; kada je iznajmljivač preminuo, unutra je pronađena Boldinijeva slika procijenjena na više od 2 milijuna dolara.

U Parizu postoje najmanje tri replike Kipa slobode. Najpoznatija od njih postoji na otoku usred Seine i gleda prema sestrinskom kipu u New Yorku .

Glavno zvono katedrale Notre Dame nosi ime Emmanuel i teško je preko 13 tona.

U Parizu postoji 6.100 ruta – ili ulica; najkraća, Rue des Degrés, duga je samo 5,75 metara i nalazi se u 2. arondismanu.

Francuska vojska je prva upotrijebila kamuflažu, koja dolazi od francuskog glagola “nadoknaditi pozornicu”. Vojska je počela nositi kamuflažu 1915. tijekom Prvog svjetskog rata.

Prvu javnu projekciju filma imala su francuska braća Auguste i Louis Lumière u prosincu 1895. Oni su iskoristili svoj izum “the cinématographe” da bi prikazali 10 filmova od oko 50 sekundi svaki.

Posjetitelji Eiffelovog tornja moraju se popeti na 1665 stepenica da bi došli do vrha – osim ako se ne popnu dizalom! Do bazilike Sacré Cœur ima samo 270 stepenica.

Ukoliko vas zanima posjet Parizu, imamo za vas odličnu ponudu:

Izvor:

worldstrides.com

Podijeli: